Artikel Plaatsing
Image default
Vakantie

Drie tips om de boot winterklaar te maken

Aan ieder vaarseizoen komt helaas een einde. Aan het einde van een seizoen worden veel boten uit het water gehaald ter bescherming van de boot. Vaak worden de boten droog in een loods gestald tot het vaarseizoen weer begint. Eenmaal uit het water is de kans groot dat je niet meer aan de boot denkt. Zodra de boot uit het water is gehaald is dat het moment voor een goede onderhoudsbeurt zodat je in het voorjaar bij mooi weer direct kunt gaan varen. Door de onderstaande klussen voor de winter uit te voeren is de kans groot dat dit op langere termijn veel kosten gaat schelen. 

 

Tip 1 Antivries door je leidingen

In ons koude kikkerland kan het tijdens de winter regelmatig onder de 0 graden worden. Door het gebruik van antivries voorkom je schade aan de leidingen van je watervoorzieningen en motor. Talamex antivries is niet giftig en geschikt voor verschillende systemen. Deze antivries beschermt PVC leidingen tot -45 graden Celsius. Bij koperen leidingen beschermt de antivries tot -25 graden Celsius. Door een kant en klaar mengsel van water en antivries te kopen heb je geen last van de verkeerde verhouding en het geknoei tijdens het mengen. Antivries kun je voor de motor van de boot en het drinkwatersysteem van de boot gebruiken. Een niet-gifitge antivries kun je gemakkelijk in het water dumpen en de drinkwatersystemen spoel je binnen een paar keer weer helemaal schoon. Zodoende bescherm je je apparatuur aan boord en kun je in het voorjaar weer genieten van schoon drinkwater en een motor die goed loopt!

Tip 2: Kies de juiste antifouling

Tijdens het vaarseizoen krijgt de buitenkant van de boot het zwaar te verduren. Tijdens het varen en door de stroming van het water krijgt een boot aangroei van kleine organismen, algen en mosselen aan de romp van de boot. Deze dieren zien er onschuldig uit, maar als je ze bij elkaar optelt wegen ze een behoorlijke massa. Het gevolg is dat de vaarprestaties van jouw boot achteruit gaat en je meer benzine of diesel gebruikt. Met de juiste antifouling voor jouw boot zorg je ervoor dat de organismes zich minder makkelijk kunnen hechten aan de romp. Daarnaast worden de onderlagen en corrosie minder aangetast door deze diertjes. Antifouling is er in verschillende soorten en maten. Zo heb je voor ieder bootmateriaal een andere antifouling, maar ook zijn er verschillende soorten hardheden. Je hebt zachte, harde en antifouling op teflonbasis. Bezoek een watersportwinkel voor de juiste antifouling.

 

Tip 3: De motor

Bij tip 1 gaven we al als tip je motor vorstbestendig te maken, maar er is meer onderhoud nodig dan dat voor een lange levensduur. Denk hierbij aan de olie verversen, filters controleren en vervangen. Daarnaast is het van belang dat een motor met open koelsysteem op de juiste manier wordt geborgen. Er mag namelijk geen water in de motor blijven staan. Water kan namelijk bevriezen en veel schade veroorzaken. Sluit daarom eer de afsluiter van de waterinlaat. Draai vervolgens het wierfilter open. Start de motor en laat deze draai terwijl je antivries in de wierfilter giet. Zodra er antivries uit de uitlaat van het koelwatersysteem komt zet je de motor uit. Doe de afsluiters weer dicht.

 

https://www.bootschappen.nl/talamex-antivries.html