Artikel Plaatsing
Image default
Entertainment

Waar te beginnen bij de aanschaf van een vismolen voor het roofvissen

Rekken vol bij de lokale hengelsportwinkel, of sites vol verschillende prachtige vismolens te koop. Snel raak je verloren in het grote aanbod. Toch zijn er enkele hoofdlijnen die je houvast kunnen geven bij het aanschaffen van een nieuwe vismolen. In deze blog helpen we je hopelijk een stuk op weg naar de juiste keuze.

 

Roofvismolens

Ondanks dat je natuurlijk met elke molen een roofvis kunt vangen, zijn er wel bepaalde eigenschappen die het leven van de visser wel makkelijk kunnen maken. Deze eigenschappen passen dan vaak bij een bepaalde manier van vissen. Voor roofvis kan je dan denk aan het spinnen met kunstaas, of meer statisch vissen met dood-aas. 

Bij het dood-aas vissen is het handig om een wat grotere en stevigere molen te hebben. Je kan dan denken aan een 4000 tot 6000 serie. De reden voor de grotere molen, is dat het makkelijk werpen is met een groter werpgewicht. Ook de slip bij deze visserij zal meer te verduren krijgen. Dan is het lekker te weten dat je net wat meer vermogen hebt. Zie bijvoorbeeld Penn, die verschillende mooie varianten heeft.

Daarnaast worden aan reels ingezet. Dit is een soortvismolen die bovenop de hengel zit, in plaats van er onder hangt. Dit vraagt een aangepaste hengel en is in gebruik moeilijker te leren. Abu Garcia heeft hier prachtige varianten in.

 

Wil je gaan vissen met kunstaas, dan is een meer lichte molen een beter alternatief. Je zal dit de gehele tijd in de hand hebben en dan is het fijn als het niet teveel weegt. Veel lijn zal er over het algemeen niet uitstaan, dus dat vraagt ook niet om een grote molen. Voor de slip is het hier fijn als deze snel verstelbaar is. Bij het aanslaan is een dichte slip prettig om de haak goed te zetten. Tijdens de dril kan het verstandig zijn deze snel losser te zetten. Zeker als er een grote snoek het kunstaas heeft opgenomen. Deze zal de lijn of hengel anders kapot kunnen trekken. 

 

 

https://www.sportvisgigant.nl/