Artikel Plaatsing
Image default
Gezondheid

Persoonlijkheidsstoornissen

Een persoonlijkheidsstoornis is wanneer bij iemand één bepaalde eigenschap extreem optreedt waardoor bepaalde situaties uit de hand kunnen lopen. Iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens last gehad van jaloezie. Maar bij mensen met een persoonlijkheidsstoornis is deze jaloezie zo extreem dat dit vaak leidt tot botsingen met personen in zijn of haar omgeving. Het is voor deze mensen lastig om zich aan te passen aan de verschillende situaties.

Andere persoonlijkheidstrekken die in extreme variaties kunnen optreden bij mensen zijn gevoeligheid voor kritiek, bindingsangst, impulsiviteit, afhankelijkheid, perfectionisme, verlegenheid en ontwijkgedrag. Er is hiervoor niet een duidelijke oorzaak aan te wijzen, maar meestal treedt dit op aan het begin van de puberteit door een samenspel van verschillende oorzaken. De gevolgen zijn over het algemeen wel vaak hetzelfde. Doordat de persoon in kwestie en de personen in zijn of haar omgeving er lastig mee weten om te gaan leidt dit vaak tot ruzies en dergelijke. Daarom lopen relaties vaak last. Alle omstandigheden bij elkaar kunnen ervoor zorgen dat de persoon in een depressie terecht komt. Het is vaak heel moeilijk om hier weer uit te komen. Het voorkomen van deze depressie is wel mogelijk door erover te praten. Dit hoeft niet per se met de persoon waarmee je botst. Desnoods met iemand die er helemaal buiten staat, maar het is van belang dat je leert om er zelf op een goede manier mee om te gaan. Ook scheelt het een hele hoop dat de mensen in je omgeving ook weten wat het struikelpunt is zodat zij er ook rekening mee kunnen houden en botsingen voorkomen kunnen worden.

Ook kan het zo zijn dan je een hoogsensitief persoonlijkheid hebt. Dit betekent dat je extreem kan reageren op bepaalde prikkels of een te veel aan prikkels. Het is van belang om voor jezelf duidelijk op een rijtje te hebben wat het precies is zodat je goed kunt omgaan met hsp.

http://www.onesessioncoaching.nl