Artikel Plaatsing
Image default
Gezondheid

Wat is een hernia en hoe gaat de behandeling?

Een hernia is een aandoening waarbij een weefsel of orgaan door de spieren of weefsels duwt die het gewoonlijk bevatten. Dit kan overal in het lichaam gebeuren, maar veel voorkomende plaatsen voor hernia’s zijn de buik, de lies en het bovenbeen. Een hernia kan ontstaan door overbelasting van het getroffen gebied, zoals zwaar tillen in het geval van een buikhernia. Ze kunnen ook voorkomen bij de geboorte of op latere leeftijd ontstaan door zwakke spieren of verhoogde druk op bepaalde gebieden. Hernia’s kunnen ongemak veroorzaken en moeten soms operatief worden verholpen, dus het is belangrijk om een arts te raadplegen als u vermoedt dat u er een hebt. Gelukkig kunnen preventieve maatregelen, zoals een goede lichaamshouding en het vermijden van overbelasting, het risico op een hernia verkleinen.

 

Hoe gaat de behandeling hernia?

De eerste stap in de behandeling van een hernia is meestal het raadplegen van een arts die een nauwkeurige diagnose kan stellen en de juiste aanpak kan aanbevelen. Afhankelijk van het type en de ernst van de hernia kan de behandeling bestaan uit het dragen van een steunapparaat zoals een truss of een operatie om het beschadigde weefsel te herstellen. Als er geen pijn of functiebeperkingen zijn, kiezen sommige artsen voor een afwachtende houding om te zien of de symptomen na verloop van tijd verergeren. Welke weg ook wordt gekozen, het is belangrijk dat u goede voedings- en bewegingsgewoonten aanhoudt om het getroffen gebied minder te belasten en toekomstige hernia’s te voorkomen. In het algemeen is elk geval uniek en zal uw arts samen met u het beste behandelplan voor u als individu vaststellen.

 

Kun je een hernia voorkomen?

Sommige hernia’s worden veroorzaakt door genetische factoren, terwijl andere het gevolg kunnen zijn van overmatige belasting van het getroffen gebied. Kunt u een behandeling hernia voorkomen? Het antwoord is ja! Eén manier om een hernia te voorkomen is een gezond gewicht te behouden. Overgewicht zet extra druk op uw buikspieren, waardoor het risico op een hernia toeneemt. Daarnaast helpt regelmatige lichaamsbeweging om de spieren in uw buik te versterken en de kans op een hernia te verkleinen.