Artikel Plaatsing
Image default
Rechten

De vaccinatiedruk

Elke werknemer en werkgever moet zich houden aan wetten en richtlijnen om een ​​veilige werkomgeving in de Coronasamenleving te creëren. Dit komt vooral omdat de vaccinatiedruk aan het toenemen is. Om deze reden proberen veel werkgevers een veilige werkomgeving voor hun werknemers te waarborgen. Dit doen ze door hen te laten vaccineren. Werkgevers kunnen echter niet van hun werknemers verwachten dat ze zich laten vaccineren, omdat er geen vaccinatieverplichtingen zijn in Nederland. Je mag als weggever niet eens vragen of de werknemer is gevaccineerd of niet. Toch wordt ons verteld dat de vaccinatiedruk erg hoog is, maar waarom is dit? Hieronder lees je er meer over.

Vaccinatiedruk in Nederland

Volgens de Nederlandse wetgeving mag elke Nederlands zelf bepalen wat er met haar of zijn lichaam gebeurd. Dit noemen we het recht van lichamelijke onaantastbaarheid en zelfbeschikking. Als er een officiële vaccinatieplicht komt gaat dit in strijd met de grondwet van Nederland. De vaccinatiedruk wordt door de Nederlandse wetgeving op dit moment nog verlaagd. Vanwege de privacywetgeving mag een werkgever zijn werknemers niet eens vragen of ze ingeënt zijn of niet. Als werknemer mag je hier dus altijd op antwoorden met de ‘’Het spijt me, maar dit is privé’’.

Wat kan je als werkgever en als werknemer doen

Als ondernemer wil je natuurlijk dat klanten en medewerkers gezond blijven en zich veilig voelen. Om dit te verwezenlijken kan je wel minder grote maatregelen nemen en beschermingsmiddelen, zoals masker en kuchschermen gebruiken. Je kan er ook voor zorgen dat medewerkers vanuit thuis werken en zo min mogelijk op kantoor zijn. Om de veiligheid te waarborgen kan je als werkgever ook vragen naar deze minder drastische maatregelen.

https://stichtingcoronaonderzoek.nl/vaccinatiedruk/