Artikel Plaatsing
Image default
Aanbiedingen

Dus, je wilt installateur worden? Dit moet je weten

Dus, je wilt installateur worden? Dit moet je weten 

Je hebt vast wel eens gehoord van installatietechniek en misschien heb je het zelfs overwogen als carrièremogelijkheid. Maar wat doet een installatiemonteur precies? In deze blogpost gaan we dieper in op het beroep en kijken we of het bij je past.

 

Wat is installatietechniek? 

Installatietechniek is een tak van techniek die zich bezighoudt met de installatie van apparatuur en machines. Installatiemonteurs moeten ervoor zorgen dat alle apparatuur correct wordt geïnstalleerd en aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet. Ze testen ook de apparatuur om er zeker van te zijn dat deze goed werkt voordat deze in gebruik wordt genomen.

 

Wat doe je precies? 

Installatiemonteurs moeten een grondige kennis hebben van de werking van de apparatuur die ze installeren. Ze moeten ook blauwdrukken of schema’s kunnen lezen en volgen. Een sterk probleemoplossend vermogen is essentieel in deze functie, aangezien installatiemonteurs vaak problemen moeten oplossen die zich tijdens het installatieproces voordoen.

 

Dit kun je verwachten 

Als je een carrière in de installatietechniek overweegt, moet je comfortabel kunnen werken met gereedschap en zware machines. Je moet ook in staat zijn om zware objecten te tillen en te werken in kleine ruimtes. Het is ook belangrijk om te weten dan je als installatiemonteur soms uren maakt buiten de normale werktijden, met inbegrip van ’s nachts en in het weekend. Veel van de apparatuur waar je aan werkt kan bijvoorbeeld alleen in de avonduren uitgeschakeld worden. En als je stand-by staat voor reparatiedienst, kun je opgeroepen worden om een kritiek probleem direct op te lossen. 

 

Op zoek naar vacatures

Zie jij jezelf in een functie als installatiemonteur? Dan kun je op zoek gaan naar vacatures. Misschien heb je wel een installatiebedrijf voor ogen waar je graag aan de slag zou gaan. Maar je kunt natuurlijk ook altijd installatietechniek vacatures zoeken op een online vacaturewebsite. De branche staat te springen om technisch talent, dus de kans is groot dat je snel aan tafel zit bij een potentiële nieuwe werkgever.  

Voel je je nog niet direct comfortabel bij een volwaardige baan als installatiemonteur? Overweeg dan om een werk-leertraject aan te gaan en on-the-job je kwaliteiten te ontwikkelen. Op die manier kom je in contact met problemen die zich in de praktijk voordoen zonder dat je er direct alleen voorstaat. Dit kan vanuit je opleiding geregeld worden maar is ook iets wat je zelf op kunt zoeken. 

 

Iets voor jou? 

Als je op zoek bent naar een carrière in de techniek waarbij je met je handen kunt werken en problemen kunt oplossen, dan is installatietechniek misschien iets voor jou. Houd er wel rekening mee dat het werk vaak vreemde uren en soms veel reizen vereist. Maar als je dat niet erg vindt, ga er dan voor!

https://www.t-pion.nl/