Artikel Plaatsing
Image default
Dienstverlening

Wanneer heb ik een 2-fase aansluiting nodig?

Er zijn verschillende redenen om een elektricien in te schakelen. Zo kan je een elektricien inschakelen bij storingen of voor het aanleggen van elektra. Maar ook voor het aansluiten van nieuwe apparatuur kan een elektricien hulp bieden. Er zijn daarvoor verschillende aansluitingen mogelijk. Vroeger gebruikte bijna iedereen een 1-fase aansluiting, maar tegenwoordig is dit anders. Veel meer mensen gebruiken nu een 2-fase aansluiting in de meterkast. Een 2-fase aansluiting is dan ook de oplossing wanneer je apparatuur in huis hebt die meer stroom nodig heeft dan een 1-fase aansluiting kan leveren. De 2-fase aansluiting kan veel meer stroom leveren. 

Wat is een 2-fase aansluiting?

Een 2-fase aansluiting is een elektrische aansluiting in de meterkast waarbij gebruik wordt gemaakt van twee draden in plaats van één. Hierdoor is de 2-fase aansluiting sterker dan de 1-fase aansluiting. De 2-fase aansluiting is speciaal bedoeld voor elektrische apparaten die veel energie verbruiken. Voorbeelden hiervan zijn een dubbele oven of een inductie kookplaat. Voor dit soort elektrische apparaten ontkom je niet aan een 2-fase aansluiting. Wanneer je dit soort apparaten toch aansluit op een 1-fase aansluiting kan dit kortsluiting veroorzaken. Hierdoor kan in het ergste geval zelfs brand ontstaan. 

Het verschil tussen 1-fase aansluiting en 2-fase aansluiting

Er is een wezenlijk verschil aan te merken tussen de 1-fase aansluiting en de 2-fase aansluiting.  Bij een 2-fase aansluiting zie je in de meterkast twee groepen die gekoppeld zijn aan één schakelaar. Ze worden dus met dezelfde schakelaar bedient. Dit is anders bij de 1-fase aansluiting. Hierbij zie je alleen enkele groepen met ieder een eigen schakelaar. Doordat de 2-fase aansluiting gekoppeld wordt aan twee groepen kan deze meer stroom vervoeren. Daardoor is deze aansluiting ideaal voor elektrische apparaten die meer stroom verbruiken. Wanneer je twijfelt of een (nieuw) apparatuur een 2-fase aansluiting nodig heeft is het verstandig een elektricien in te schakelen. Deze kan je precies vertellen wat een apparaat nodig heeft.