Artikel Plaatsing
Image default
Industrie

UV Desinfectie

UV desinfectie

UV desinfectie is een effectieve manier om micro-organismen te inactiveren of te doden. Er wordt gebruik gemaakt van kiemdodende ultraviolette straling. Het korte golflengte ultraviolet licht (UV-C) wordt ingezet om nucleïnezuren in micro-organismen te vernietigen en daarmee hun DNA te verstoren. Dat zorgt ervoor dat deze organismen niet meer in staat zijn om vitale functies op celniveau uit te voeren. Ongewenste organismen zoals polio, hepatitis, schimmels en cholera worden non-actief gemaakt.
Als de straling eenmaal bij ons aardoppervlak is aangekomen, dan is de intensiteit van de UV-C afgezwakt. Dat komt omdat de ozonlaag van onze atmosfeer het doorlaten van UV-C tegenhoudt. Moderne UV desinfectie-apparatuur gebruikt UV licht in luchtcirculatie of watersystemen en zorgt ervoor dat deze omgevingen ongastvrij worden voor pathogenen, schimmels, virussen en bacteriën. Door de inzet van UV-C licht en Ozon worden gevaarlijke virussen zoals MRSA, SARS, Sars-CoV-2, Corona & H7N9 effectief gedood zónder gebruik van chemicaliën. Ook kunnen schoonmaakmiddelen weggelaten worden.

UV desinfectie toen en nu

Voorheen werd UV desinfectie vooral ingezet voor medische desinfectie. Laboratoria, ziekenhuizen en andere steriele werkomgevingen hebben baat bij desinfectie van lucht sinds het midden van de vorige eeuw. Daarnaast worden deze systemen in toenemende mate ingezet om drinkwaterinstallaties te steriliseren. Deze gesloten systemen kunnen gespoeld en gecirculeerd worden zodat een grote hoeveelheid UV licht toegediend kan worden. De installatie van de apparatuur wordt dan gekoppeld aan een filtratiesysteem die de intensiteit van de toediening reguleert en uitvoert. Voor uitgebreide informatie omtrent mogelijkheden in uw branche verwijzen wij graag naar https://www.idepack.nl/uv-desinfectie/

Tegenwoordig wordt UV desinfectie onder andere toegepast in de voedingsindustrie, de farmaceutische industrie, het openbaar vervoer, in luchthavens en hotels en in grote klimaatinstallaties. Voor huishoudelijk gebruik zijn er behandel systemen en desinfectie-apparatuur op de markt die ingezet worden in de luchtcirculatie en in de drinkwaterleidingen.

Voordelen van desinfectie van lucht

Vergeleken bij andere middelen worden er geen chemische stoffen afgegeven aan het milieu tijdens het gebruik van UV licht voor desinfectie. Er is geen invloed op de kleur of de smaak van water dat is behandeld met UV en het is niet nodig het water nogmaals te behandelen om die stoffen er weer uit te halen. Daarmee is het een milieuvriendelijke techniek omdat er geen belastende stoffen als bijproducten uit voortkomen. In feite kost deze techniek voor toediening alleen maar energie.

Huishoudelijk gebruik UV desinfectie apparatuur

Ook voor de huishoudelijke markt is er nu desinfectie-apparatuur te koop. Van kleine houders waarin telefoons en sieraden kunnen worden behandeld, tot handdoekdrogers en kamer desinfectie lampen. UV-C is effectief voor het desinfecteren van ruimtes. Er wordt veel geëxperimenteerd om te helpen bij de bestrijding van het Covid-19 virus. Uit verschillende bronnen wordt gemeld dat bij de juiste dosering, tot 99% van het Covid-19 virus inactief kan worden gemaakt binnen blootstelling aan de bron van slechts 6 seconden.

https://www.idepack.nl/uv-desinfectie/