Artikel Plaatsing
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe kiest u de juiste bloempot voor uw planten

Potplanten in huis geven u een gevoel van rust en vrede. Maar het kan een hele uitdaging zijn om ze te verzorgen. Er zijn zoveel dingen waar je op moet letten, van de grondsoort tot de hoeveelheid licht die ze krijgen. Ook de grootte en vorm van de pot speelt een grote rol in hoe je plant groeit en bloeit. Je moet de juiste bloempot kiezen voor elke plant en ze dienovereenkomstig verzorgen. Hier is alles wat je moet weten over het kiezen van bloempotten voor je planten.

Waar moet je op letten als je een bloempot kiest

Een pot moet stevig genoeg zijn om een grote en zware plant in te zetten. Hij moet ook bestand zijn tegen schommelingen in temperatuur en vochtigheid, wat betekent dat hij gemaakt moet zijn van een stevig materiaal zoals keramiek of plastic. Kies potten die geglazuurd of mat zijn, zodat er geen water in blijft staan en de plant niet kan gaan rotten. Drainage is een ander belangrijk punt om rekening mee te houden. Potten met drainagegaten laten overtollig water wegstromen, wat erg belangrijk is, omdat te veel water rotting van de wortels kan veroorzaken. Als je planten binnenshuis kweekt, zorg er dan voor dat de pot een diameter heeft die groot genoeg is, zodat de wortels van de plant genoeg ruimte hebben om te groeien. Als je planten buiten kweekt, kies dan een pot met een diameter die groot genoeg is, zodat je de plant gemakkelijk kunt verplaatsen als je hem water moet geven.

Soorten potten

Er zijn veel verschillende soorten potten op de markt. Dit zijn er maar een paar van.
– Potten van klei: Deze potten hebben een poreuze textuur die een betere drainage mogelijk maakt. Ze zijn zwaar en poreus, waardoor ze ideaal zijn voor het kweken van planten die graag in vochtige grond staan. De poreuze textuur maakt ze ook ideaal voor zaailingen. Ze zijn ook zeer goedkoop en verkrijgbaar in een grote verscheidenheid van stijlen en kleuren. Dit soort potten houdt niet goed stand in omgevingen met hoge temperaturen, dus je kunt ze beter niet gebruiken voor het kweken van planten binnenshuis.
– Kunststof pot: Deze pot is licht van gewicht en verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren en vormen. Hij breekt niet snel en is zeer geschikt voor het kweken van planten in een kas. Het is ook zeer geschikt voor het kweken van groenten, omdat het gemakkelijk water doorlaat. Het enige nadeel van plastic potten is dat ze na verloop van tijd barsten en breken.
– Keramische potten: deze potten geven uw plant een decoratieve uitstraling en zien er binnenshuis geweldig uit. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren, en ze gaan tot 25 jaar mee. Keramische potten zijn erg zwaar en zijn meer geschikt voor het kweken van planten buitenshuis dan binnenshuis.
– Houten pot: Deze pot is zeer decoratief en ziet er ook buitenshuis geweldig uit. Hij is ook zeer geschikt voor het kweken van planten die veel water nodig hebben, zoals varens en philodendrons. Hij kan het best worden gebruikt voor planten die het grootste deel van de tijd licht vochtig willen blijven.
– Metalen potten: Deze zijn heel decoratief en uitermate geschikt voor buiten in de tuin. Ze kunnen tegen alle weersinvloeden. Vooral gouden bloempotten zie je dit jaar veel in het interieur en in de tuin verschijnen. De hebben een luxe uitstraling.

Welk type pot is het beste voor uw planten?

Bij het kiezen van potten voor je planten, moet je eerst beslissen of je ze binnen of buiten wilt laten groeien. Als je ze binnenshuis wilt kweken, kun je beter kiezen voor plastic of keramische potten. Deze potten zijn licht van gewicht en gemakkelijk te verplaatsen. Als je planten buiten wilt kweken, kies dan voor keramische of houten potten. Deze potten zijn zwaar en zullen niet breken als ze buiten staan bij koud weer. Als je eenmaal weet wat voor soort potten je wilt gebruiken, kun je de vorm van de pot kiezen. Als u een grote plant wilt kweken die vaak bloeit, kunt u kiezen voor een ronde of vierkante pot. Wil je een slepende plant kweken, zoek dan naar een pot met een brede rand.

 

Hoe verzorg ik potplanten?

– Voordat u uw nieuwe planten mee naar huis neemt, moet u ervoor zorgen dat ze goed gehydrateerd zijn. Als de planten te droog zijn, kunnen ze verdorren en afsterven nog voor u ze thuisbrengt.
– Als je je planten eenmaal thuis hebt en in hun potten hebt gezet, controleer dan om de paar dagen of de grond vochtig blijft. Er mogen geen droge plekken of scheuren in de grond zitten. Is dat wel het geval, geef de plant dan water totdat de grond weer helemaal nat is.
– Als u planten buiten kweekt, moet u de grond regelmatig controleren. Tijdens warme dagen verdampt het water in de grond snel. U kunt dat voorkomen door de pot af te dekken met een brede, plastic schaal of een donkergekleurde pot. 

Conclusie

Bloempotten zijn een geweldige manier om planten binnen of buiten te laten groeien. Het kiezen van de juiste pot voor elke plant is belangrijk voor de gezondheid en de groei van de plant. Er zijn veel verschillende soorten potten verkrijgbaar, maar elke plant doet het het beste in een bepaald type pot. Als je deze tips volgt bij het kiezen van potten en het verzorgen van potplanten, heb je binnen de kortste keren mooie, gezonde planten. Nu hoef je alleen nog maar de perfecte pot en plant te kiezen!

http://www.toptuincentrum.nl