Artikel Plaatsing
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is een afkortzaag?

Net zoals er verschillende soorten boren zijn, zijn er ook verschillende soorten afkortzagen. Er zijn twee verschillende soorten en er is een versie die allebei de soorten kan ondersteunen. Alle varianten hebben dezelfde functie maar worden net iets anders gebruikt waardoor je dus goed moet kijken met welke afkortzaag je nou te maken hebt voordat je er een koopt.

Waar bij een zaagtafel het zaagblad in de tafel is gemonteerd is het bij de afkortzaag boven het te zagen materiaal gemonteerd. Je hebt dus altijd een goed overzicht van waar je precies gaat zagen. Het zagen in een hoek of verstek wordt een eitje met de afkortzaag. Ideaal voor de klusser die van precisie houdt en altijd druk in de weer is.

Afkortzaag met trekfunctieZoals je nu weet zijn er verschillende soorten afkortzagen, waaronder de afkortzaag met zogenoemde trekfunctie. Afkortzagen met een trekfunctie maken het mogelijk dat de zaag getrokken worden langs twee stangen. De zaag is bevestigd aan een arm die met ‘één beweging naar voren getrokken kan worden. Een afkortzaag met trekfunctie maakt het zaagbereik groter.

Combinatiezaagmachine Een afkortzaag kan echter ook deel uitmaken van een combinatiezaagmachine. Dit is zoals de naam ook doet vermoeden een machine waarbij verschillende soorten zagen met elkaar worden gecombineerd, bestaande uit een afkortzaag, een verstekzaag en tafelcirkelzaag in één machine.

Het is nu duidelijk geworden dat er een aantal verschillende afkortzagen beschikbaar zijn die elk ook weer onder te verdelen zijn in verschillende producteigenschappen. Mocht je meer te weten willen komen over de verschillen in soorten afkortzagen; Gereedschap Expert heeft een uitgebreid artikel over de beste afkortzagen geschreven waarin ook de tien beste afkortzagen van 2019 worden uitgelicht.

https://www.gereedschap-expert.nl/