Artikel Plaatsing
Image default
Woning en Tuin

Wat moet je doen bij onweer?

Wat moet je doen bij onweer?
In Nederland kan het regelmatig onweren, dit gebeurt ongeveer 21 tot 34 dagen per jaar. De bliksem kan soms flinke schade veroorzaken. Uit cijfers van de brandweer slaat de bliksem circa 200.000 keer per jaar in. Dat kan flinke schade veroorzaken aan bijvoorbeeld je woning. Als de bliksem inslaat kan er namelijk brand ontstaan waardoor de gehele woning kan afbranden. Maar de bliksem kan ook inslaan op een boom die toevallig naast je huis staat. Via de leidingen in de grond kan de spanning van de bliksem zich vervolgens verplaatsen naar jouw woning. Gelukkig zijn er manieren om de schade te beperken dankzij bliksembeveiliging. Met deze tips kan je verschillende maatregelen treffen om je huis te beveiligen tegen blikseminslag.

Bliksemafleider
Om schade te voorkomen kan er gekozen worden om een bliksemafleider te plaatsen op het dak. De bliksemafleider trekt in principe geen bliksem aan en wordt pas beïnvloed op een afstand van 20 meter. De lengte van de antenne maakt het inslagpunt namelijk groter, waardoor de blikseminslag niet in het dak terecht komt. Een bliksemafleider wordt sowieso aangeraden wanneer het dak bestaat uit riet, dit is extra brandgevoelig.

Koperen of aluminium leidingen
Ook kunnen er massief koperen of aluminium leidingen geplaatst worden aan de buitenzijde van de woning. Met deze leidingen kan de bliksemstroom veilig worden afgevoerd naar de aardingsinstallatie. Dit wordt ook wel een ‘’Kooi van Faradey’’ genoemd.

Aardinginstallatie
Een aardingsinstallatie zorgt ervoor dat de opgevangen stroom van bijvoorbeeld de koperen pof aluminium leidingen, netjes wordt afgevoerd naar de aarde.

Zonnepanelen beveiligen
Tegenwoordig maken veel woningen gebruik van zonnepanelen. Gelukkig is de kans op blikseminslag niet groter, wanneer er zonnepanelen zijn bevestigd op het dak. Het is wel aan te raden om de zonnepanelen te voorzien van bliksembeveiliging om schade te voorkomen.

Inwendige bliksembeveiliging
Zo zijn er ook veel inwendige manieren die je kunt treffen om het huis veilig te maken voor blikseminslag. Om alle elektrische apparaten binnenshuis te beveiligen kan er een bliksemafleiderinstallatie geïnstalleerd worden.

Om jouw woning te beveiligen tegen blikseminslag is het aan te raden om bovenstaande opties te overwegen.

https://www.aardnet.nl/bliksembeveiliging