Artikel Plaatsing
Image default
Zakelijk

IT Lifecycle management, wat is het en welke voordelen biedt het?

Bent u ondernemer? Dan heeft u wellicht wel eens van het begrip “Lifecycle management” gehoord. Het is een erg interessant en innovatief begrip dat voor bedrijven flink in het voordeel kan werken. De hedendaagse technologie heeft ervoor gezorgd dat software als deze uiteindelijk ontwikkeld konden worden. De automatisering revolutie is momenteel aan de gang en het brengt waanzinnige dingen met zich mee, IT lifecycle management is er één van.

Betekenis begrip

Het kan zijn dat u al tot in de kleinste details weet wat het begrip betekent, maar toch zal ik het hier nog even uitleggen zodat het voor iedereen helder is. Device/IT lifecycle management is een programma dat de draadloze apparaten binnen een bedrijf verzorgd. Hierbij kan je denken aan de software van de apparaten up-to-date houden, automatisch nieuwe apparaten bestellen, geautomatiseerd afspraken maken voor de werknemers en in de gaten houdt of de apparaten nog in goede staat verkeren. Wanneer een nieuwe werknemer een bedrijf betreedt kan hij/zij het apparaat direct in handen nemen zonder hier nog enige aanpassingen aan te hoeven doen. IT lifecycle management zorgt er automatisch voor dat de werknemer op de hoogte wordt gebracht van wanneer hij langs moet komen om aanpassingen op zijn apparaat door te voeren. Als het programma doorheeft dat een apparaat niet meer in goede staat verkeerd, of deze te ouderwets is kan het automatisch bestellingen doen voor nieuwe toestellen. Alles is op deze manier geautomatiseerd waardoor je er verder geen omkijk meer naar hebt.

De soorten lifecycle management

Er zijn meerdere soorten van lifecycle management. Hier zal een opsomming volgen met alle soorten van lifecycle management en een korte omschrijving van wat ze inhouden.

  • IT lifecycle management: het bijhouden en beheren van apparaten binnen een bedrijf. Denk hierbij aan mobiele telefoons en laptops.
  • Application lifecycle management: het onderhouden van computerprogramma’s
  • Building lifecycle management: het onderhouden van ontwerpen en constructie
  • Information lifecycle management: het onderhouden van opslagsystemen op computers
  • Plant lifecycle management: het beheren van gegevens en informatie van een industriële faciliteit
  • Product lifecycle management (marketing): het beheer van een product dat zijn levenscyclus doorloopt
  • Product lifecycle management (fabricage): het beheer van een product in het fabricageproces
  • Virtual machine lifecycle management: het beheer van de levenscyclus van virtuele machines

Voordelen (ondernemers)

Het gebruiken van IT lifecycle management is voor bedrijven van gigantische meerwaarde. Vanwege alle geautomatiseerde processen bespaar je als ondernemer enorm veel tijd en gepieker. De wat grotere bedrijven zullen een eigen IT afdeling hebben die normaal gesproken deze processen op zich nemen. Door het gebruiken van een IT lifecycle management kan ook de IT afdeling veel tijd besparen, deze kostbare tijd kunnen zij dan gebruiken voor belangrijkere taken binnen het bedrijf. Uiteraard betaal je voor zo’n dergelijk programma, maar dit geld kan je door de tijdsbesparing zeker terugwinnen. Wanneer je als ondernemer wel werknemers hebt, maar nog geen IT afdeling en hier zelf ook geen verstand van hebt, haalt het ook de zorgen van uw schoot. Het slimme programma zal dan ook beter weten wat het beste is voor de apparaten en dit zorgt voor beter presterende apparaten.

Nog een voordeel van een IT lifecycle management is het administratieve vlak. Het gaat allemaal digitaal en hier wordt het ook opgeslagen. Zo kunt u online gemakkelijk een overzicht krijgen van doorgevoerde veranderingen en bijvoorbeeld recente aankopen. Deze overzichtelijkheid zorgt er weer voor dat u bij activiteiten als belastingaangifte gemakkelijk alle aankopen kan doorvoeren.

Omdat de IT lifecycle management ervoor zorgt dat software constant up-to-date blijft, kom je ook niet in de problemen wanneer programma’s slecht of helemaal niet meer gaan werken. Stel dat door achterstallige updates de bestuurprogramma’s niet meer naar kan serieuze schade aanrichten voor uw bedrijf. In een erger geval bent u niet meer goed bereikbaar voor uw klanten en krijgen zij zo een slechte ervaring. IT Lifecycle management zorgt ervoor dat u hier geen last van heeft en ook geen zorgen over hoeft te maken.

De veiligheid van uw systemen wordt ook gewaarborgd wanneer uw apparaten constant uitgerust zijn met de nieuwste en best beveiligde software op de markt. Wat vaak voorkomt is dat er beveiligingslekken worden ontdekt bij oudere software. Wanneer u deze nog op uw apparaten heeft, kan dit dus een gevaar vormen voor uw bedrijf als hackers weten in te breken op uw systemen.

Conclusie

Ik denk dat de conclusie wel duidelijk is. IT lifecycle management kan van grote meerwaarde zijn voor uw onderneming. Natuurlijk kan het in sommige gevallen ook minder aantrekkelijk of onnodig zijn, bijvoorbeeld als u een eenmanszaak heeft. Maar bij MKB bedrijven is te stellen dat IT lifecycle management een positief impact kan hebben op uw bedrijf. Het haalt zorgen van u vandaan, het bespaart u tijd en kan zelfs kosten besparen door de automatische inkoop.

Tot slot

De digitale revolutie zorgt ervoor dat er continu naar efficiënte verbetering wordt gestreefd. Laat u vooral meeslepen met deze ontwikkelingen, deze kunnen uw bedrijf naar hogere niveaus tillen. Natuurlijk zullen er ontwikkelingen tussen zitten die in begin niet vertrouwd zullen aanvoelen, maar met de overgang naar alles digitaal kunt u het beste zoveel mogelijk meegaan met de trends en ontwikkelingen.