Artikel Plaatsing
Image default
Dieren

Alpine Dachsbracke – een charmante jachthond

Ben je op zoek naar een leuke, actieve en charmante hond die graag jaagt en speelt? Dan is de Alpine Dachsbracke wellicht een goede optie. Dit ras is een trotse jachthond met een uitstekende neus en een geweldige persoonlijkheid. In deze blog gaan we dieper in op de raskenmerken, temperament, verzorging, gezondheidsproblemen en geschiedenis van de Alpine Dachsbracke.

Algemeen beeld (FCI-rasstandaard)

De Alpine Dachsbracke, ook wel bekend als de Oostenrijkse Dachsbracke, is een middelgrote, shortlegged, kortharige hond met een robuust en compact lichaam. De rasstandaard schrijft voor dat de schouderhoogte tussen de 34 en 42 cm moet liggen, maar het belangrijkste kenmerk is zijn vermogen om uitstekend te jagen. De vacht is dik, kort en eenkleurig, met een variatie aan tinten van rood tot koperbruin.

Specifieke details

De Alpine Dachsbracke is een krachtige en snelle hond, met een goed uithoudingsvermogen, en doorgaans gezond van lichaam en geest. De poten zijn kort maar sterk, en de staart is laag en gedraaid. Dit ras heeft uitstekende zintuigen en is perfect geschikt voor de jacht op klein wild zoals herten, vossen, dassen en hazen. Het zijn mooie, speelse en actieve honden die dol zijn op kinderen.

Raskenmerken

De Alpine Dachsbracke is een ras dat al eeuwenlang gebruikt wordt voor de jacht in de Oostenrijkse Alpen en is afkomstig uit de Parforce-jachtmethode. Hun kleine formaat en uitstekende geurzin maken hen ideaal voor bergachtige jachtterreinen. Het zijn uitstekende zoekhonden en hebben een groot uithoudingsvermogen. De dag van vandaag zijn ze een geliefd gezelschapsdier en zijn ze ook populair geworden als waakhonden.

Temperament en gedrag

De Alpine Dachsbracke is een vriendelijke, aanhankelijke en sociaal ingestelde hond. Ze zijn goed opgeleid en gebruikt om samen te werken met mensen en andere honden. Het zijn slimme en geduldige honden die graag leren en trucs uitvoeren. Door de jachtaard van deze honden, hebben ze wel voldoende beweging en mentale stimulatie nodig. Ze zijn erg aanhankelijk en hechten sterk aan hun eigenaars, waardoor ze ook goed gedomesticeerd kunnen worden.

Tips voor optimale verzorging

De Alpine Dachsbracke heeft niet veel verzorging nodig, maar de vacht moet wel regelmatig geborsteld worden om losse haren te verwijderen. Deze honden hebben van nature een goede hygiëne en hebben daarom ook geen frequente baden nodig. Te veel baden kunnen zelfs de natuurlijke oliën van de vacht wegnemen en de hond verzwakken. Zorg dat de hond voldoende beweegt zodat ze hun activiteitenniveau kunnen behouden.

Gezondheidsproblemen

De Alpine Dachsbracke is over het algemeen robuust en gezond, maar zoals alle hondenrassen kunnen ook zij last hebben van gezondheidsproblemen. Enkele problemen die je kunt verwachten zijn onder andere problemen met de gewrichten, zicht, allergieën, epilepsie, nier- en leverproblemen. Het ras heeft ook een hoog risico op overgewicht, dus zorg dat de hond een goed dieet krijgt en voldoende beweging.

Aandachtspunten

Als je overweegt een Alpine Dachsbracke te kopen, zorg dan dat je een gerenommeerde fokker vindt. Net als bij alle hondenrassen is het belangrijk dat je de hond van jongs af aan leert kennen en opvoeden en dat je zelf de tijd kunt investeren in training en beweging. Verder is het belangrijk dat het ras af en toe zelfstandigheid nodig heeft, wat in omgevingen met andere huisdieren gevaarlijk kan zijn.

De geschiedenis van de Alpine Dachsbracke

De Alpine Dachsbracke wordt al eeuwenlang gebruikt voor de jacht, vooral in Oostenrijk en in het bijzonder in de Alpen. Het ras werd gebruikt door de adel en de aristocratie van het land. De Alpine Dachsbracke werd ontwikkeld met de Parforce-jachtmethode, een jachtmethode waarbij de honden klein wild opsporen en zoeken. Ze werden ook gebruikt voor het jagen op herten, maar zijn tegenwoordig vooral populair als gezelschapsdier.

Gestelde vragen en antwoorden

Is de Alpine Dachsbracke een geschikt ras voor kinderen?
Ja, de Alpine Dachsbracke is een uitstekende gezinshond en is dol op kinderen. Ze zijn liefdevol en beschermend naar kinderen en houden ervan om mee te spelen.

Zijn Alpine Dachsbrackes geschikt voor appartementen?
Hoewel ze klein zijn, zijn ze niet ideaal om in een appartement te houden. Ze hebben veel ruimte en beweging nodig en zijn meer geschikt voor een huis met een tuin.

Hoeveel beweging hebben Alpine Dachsbrackes nodig?
Alpine Dachsbrackes zijn actieve honden en hebben daarom voldoende beweging nodig. Een wandeling van 30 minuten tot een uur per dag is aanbevolen, maar zorg ook voor voldoende mentale stimulatie.

Conclusion

De Alpine Dachsbracke is een prachtige jachthond met een geweldig karakter, en is zowel geschikt voor de jacht als een gezelschapshond. Ze zijn actief, slim, aanhankelijk en loyaal, en hebben van nature een goede hygiëne. Als je met deze honden wilt werken, of gewoon op zoek bent naar een nieuw gezinslid, zorg dan dat je voordat je er een koopt, je goed op de hoogte bent van de verschillende kenmerken en behoeften. Met de juiste zorg, training, en bewegingswensen, zul je een loyale en gezonde hond hebben waar je jarenlang plezier van hebt.

https://puppypoint.nl/honden-rassen/alpine-dachsbracke/