Artikel Plaatsing
Image default
Huishoudelijk

Raamfolie, gordijnen of jaloezieën?

Bij het kiezen van raambedekking heb je grofweg de keuze uit drie verschillende opties. Gordijnen, jaloezieën en raamfolie. Welke het beste bij jouw woning of kantoor past hangt af van de eigenschappen die je het meest belangrijk vindt. In dit artikel krijg je een helder overzicht van de voor- en nadelen van deze verschillende soorten raambedekking. Zo maak je altijd de keuze die het beste bij je wensen past.

De voor- en nadelen van verschillende soorten raambedekking

Iedere vorm van raambedekking heeft unieke eigenschappen. Dat betekent ook dat er aan iedere soort raambedekking bepaalde nadelen kleven. Hieronder worden deze duidelijk aan je uitgelegd.

Gordijnen

Gordijnen worden vooral gebruikt om meer privacy te geven. Je kunt kiezen voor dunne vitragegordijntjes die wel licht doorlaten maar waar je verder moeilijk doorheen kunt kijken. Deze worden nog steeds veel gebruikt maar worden door veel mensen wel als een beetje oubollig gezien. Grote overgordijnen bieden nog meer privacy en daarnaast hebben ze een isolerende werking waardoor het warmer blijft in de winter. Nadeel is wel dat gordijnen veel stof vangen, waardoor je ze na verloop van tijd moet wassen of vervangen.

Jaloezieën

Jaloezieën zien er fraai uit en bieden ook prima privacy wanneer je ze sluit. Wanneer ze open blijven staan is dat echter een stuk minder. Je kunt jaloezieën wel combineren met privacy folie. Het nadeel van met name houten jaloezieën is dat ze kunnen verkleuren door het zonlicht.

Raamfolie

Raamfolie is één van de meest veelzijdige vormen van raambedekking. Zo heb je de keuze uit verduisteringsfolie die niet alleen zonlicht maar ook schadelijke uv-straling tegenhoudt. Nadeel van deze folie is dat het ondoorzichtig is en daarmee vooral geschikt voor opslagruimtes. Als alternatief kun je dan kiezen voor one way vision folie of Squid raamfolie, die ook ondoorzichtig zijn maar wel zonlicht doorlaten. Extra voordeel is dat raamfolie geen plek op de vensterbank inneemt.