Artikel Plaatsing
Image default
Verbouwen

Wat zijn de voordelen van EPDM dakbedekking?

EPDM dakbedekking populariteit neemt sterk toe. EPDM is een flexibel kunststof dakbedekking die meestal uit een grote rol bestaat. EPDM dakfolie wordt gebruikt als dakbedekking om een plat dak of licht hellend dak waterdicht te maken. Bij een dak die schuiner is dan 20% kun je in theorie ook voor EPDM kiezen, maar in dit geval is het vaak goedkoper om voor ouderwetse dakpannen te kiezen. De EPDM dakfolie is in de gewenste maat te bestellen bij Rooftopshop en verlengd de levensduur van je dak met minimaal 35 jaar. Dit type dakbedekking kan zowel voor nieuwbouw als renovatie van je dak worden gebruikt. EPDM dakfolie kan namelijk in veel gevallen eenvoudig over het bestaande dakbedekking worden gemonteerd. Kortom, genoeg redenen om je dak te beschermen met EPDM dakfolie.

Waarom EPDM in plaats van bitumen?

EPDM dakbedekking staat bekend om de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Een groot voordeel is namelijk dat het EPDM gerecycled kan worden. Het is een sterk waterdicht synthetisch rubber en is zeer flexibel. Deze dakbedekking kan gemakkelijk worden verlijmt met EPDM lijm, waar bitumen bijvoorbeeld een dakbedekking is die gebrand dient te worden. Bovendien kent EPDM dakfolie geen specifieke boven- of onderzijde. EPDM is bestand tegen alle verschillende weersomstandigheden en heeft een hoge vliegvuurbestendigheid. De dakbedekking is bestendig tegen temperaturen van −35 °C tot +120 °C. Als je dak eenmaal is voorzien van EPDM dakfolie vergt het weinig onderhoud.

Meer voordelen van EPDM dakbedekking

Het monteren van EPDM dakbedekking is meestal geen ingewikkelde klus. Je hoeft dus geen professionele dakdekker te zijn. EPDM dakfolie is in diverse breedtematen verkrijgbaar. Je bent dus altijd verzekerd van één grote waterdichte rubberfolie zonder naden die je eenvoudig met EPDM lijm kan aanbrengen. Ook het aanbrengen van EPDM dakdoorvoeren gaat uitstekend in combinatie met EPDM dakfolie. Daarnaast bestaan er de EPDM stroken, die handig zijn voor het repareren en afdichten van bijvoorbeeld dakgoten en naadverbindingen.

Heeft EPDM dakbedekking nadelen?

Tegenover alle voordelen van EPDM dakbedekking, valt één enkele minpuntje nauwelijks een nadeel te noemen. EPDM dakfolie kan geen chloor verdragen. Het kan dus een wat minder goede keuze zijn om in de buurt van een zwembad een dak met EPDM te bouwen. Maar zelfs in dit geval kan het vrijwel geen kwaad, omdat er in de meeste gevallen een aanzienlijk hoogteverschil is tussen het dak en het zwembad. EPDM dakfolie mag per vierkante meter misschien duurder zijn dan bitumen, maar de ervaring zegt dat je op lange termijn voordeliger uit bent in de portemonnee.

Hoe plaats ik het EPDM?

EPDM dakbedekking dient gemonteerd te worden met speciale EPDM lijm. Deze lijm is ontwikkeld om hoge en lage temperaturen te kunnen weerstaan. De EPDM dakdoorvoeren is te bevestigen met MS Polymeer kit of met EPDM tape. De ondergrond dient droog te zijn. Het is dus verstandig om je EPDM dakfolie op een droge dag te monteren. Om er zeker van te zijn dat je genoeg materiaal hebt voor je klus is er een EPDM pakket ontworpen. Hier zit alles in om je dak gemakkelijk en eenvoudig te bedekken.

https://www.rooftopshop.nl/products/epdm-dakbedekking