Artikel Plaatsing
Image default
Verbouwen

Wat is een geluidsmeter?

Je hebt de term vast wel eens voorbij horen komen. Je denkt misschien te weten wat dit is, of misschien helemaal niet. De ins en outs van geluidsmeter apparatuur zijn nogal lastig te begrijpen. Toch is het wel handig om hier enige kennis van te hebben. Je wil immers goed voorbereid zijn wanneer je bij iemand komt aankloppen voor verhuur meetapparatuur. In deze blog word je hiermee geholpen. Wanneer iemand op een feestje een geluidsmeter heeft en niet weet hoe hij werkt, kun jij pronken met je kennis! 

 

Wat doet een geluidsmeter?  

Deze vraag is allereerst handig om te beantwoorden. Het is natuurlijk het doel van een geluidsmeter om geluid te meten. En hoe nu verder? Nou, een geluidsniveaumeter wordt gebruikt voor akoestische metingen. Het woord ‘akoestisch’ betekent “geluid dat door de lucht reist”. Dit in tegenstelling tot het woord ‘audio’. Dit is een term die ook vaak wordt gebruikt op het gebied van geluidsmeting. Audio verwijst in dit geval naar geluid dat zich elektronisch verplaatst door kabels en audiocomponenten. Dit gezegd zijnde, laten we teruggaan naar akoestische metingen. Een geluidsniveaumeter maakt gebruik van een microfoon om de veranderingen in luchtdruk te meten die door de geluidsbron worden veroorzaakt. Hoe beter de kwaliteit van de microfoon, hoe nauwkeuriger de metingen zullen zijn. 

Wat voor soort geluidsmeters zijn er? 

De laatste zin van de vorige alinea haalde het al even aan: “Hoe beter de kwaliteit van de microfoon, hoe nauwkeuriger de metingen zullen zijn.” Het type of de klasse van een geluidsniveaumeter beschrijft de nauwkeurigheid ervan, zoals gedefinieerd door de desbetreffende internationale normen. Klasse 1 is nauwkeuriger dan klasse 2. De oudere norm IEC 60651 verwees naar de graad als ‘type’, terwijl de nieuwe norm IEC 61672 ernaar verwijst als de ‘klasse’. Hoewel deze normen overeenkomsten vertonen, stelt de latere norm meer eisen aan de meter wat betreft nauwkeurigheid, prestaties en ijking. Over het algemeen is een klasse 2 goed voor geluidsmetingen in het ‘veld’. Voor nog nauwkeurigere metingen in het veld en in laboratoria is een klasse 1 geschikter.  

 

https://www.enmo.eu/geluidsmetingen/