Artikel Plaatsing
Image default
Dienstverlening

Hoe maakt u een uitvaart zo duurzaam mogelijk?

Het is een enorm groot en belangrijk thema in de levens van enorm veel mensen: duurzaamheid. Velen van ons zijn er in de afgelopen jaren ontzettend bewust mee bezig. Vooral als een geliefde hier heel veel waarde aan hechtte in zijn of haar leven, zou u willen dat er tijdens de uitvaart ook aandacht aan wordt besteed. Traditionele uitvaarten zijn immers niet altijd even duurzaam. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel opties om de uitvaart te verduurzamen. 

 

Welke dingen kunt u doen om de uitvaart zo duurzaam mogelijk te maken en zo te voldoen aan de wens van uw geliefde? Hier staan een aantal opties op een rijtje: 

 

Een duurzame kist 

 

Veel kisten waarin overledenen worden begraven zijn niet gemaakt van duurzame materialen. De kisten worden uiteraard maar één keer gebruikt en zijn vaak niet biologisch afbreekbaar. In de huidige tijd zijn er echter wel opties om dit onderdeel van de begrafenis te verduurzamen. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een kist van onbehandeld hout met een biologisch afbreekbare bekleding. 

 

Kortere opbaring 

 

Tijdens de periode van opbaring in een uitvaartcentrum kunt u kiezen voor een opbaring van maximaal vier dagen. Zo wordt er op deze manier minder energie verbruikt. Ook het opbaren in een uitvaartcentrum kost al snel drie keer minder energie dan een thuisopbaring.  

 

Duurzame kleding 

 

Voor de uitvaart kan worden gekozen voor duurzame kleding voor de overledene. Zo kunt u kiezen voor duurzame materialen zoals wol, linnen of hennep en u doet er goed aan om te kiezen voor gedragen kleding.  Kies bijvoorbeeld voor de favoriete outfit van uw geliefde. Naast dat het persoonlijk is, is het ook nog eens een duurzaam alternatief voor nieuwe kleding. Ook het verwijderen van sieraden en eventueel een bril is een duurzame keuze. Deze kunnen namelijk dienen als aandenken of kunnen worden omgesmolten tot nieuwe sierraden. 

 

Duurzaam vervoer 

 

Hoe minder kilometers er gemaakt hoeven worden, hoe beter. Het zou natuurlijk onredelijk zijn om hierom voor een andere begraafplaats te kiezen die niet naar uw zin of de zin van uw geliefde is. Maar, wat u wel kunt doen is mensen aansporen om niet allemaal met de auto te komen. Zijn er bijvoorbeeld twee koppels, dan kunnen ze vaak gemakkelijk in één auto plaatsnemen. Dat betekent al snel een halvering van de totaal gemaakte kilometers. 

 

Grafmonumenten 

 

Niet elk grafmonument is even duurzaam gemaakt. Als u een duurzame uitvaart wenst doet u er bijvoorbeeld geen goed aan om te kiezen voor grafmonumenten van bijvoorbeeld staal, brons of aluminium. Denkt u eens aan een struik of een houten monument, maar ook zwerfkeien zijn uitstekend geschikt. 

 

Woont u in Nieuwegein of in de omgeving daarvan, vraag dan eens naar de mogelijkheden voor een duurzame uitvaart bij uitvaartcentrum Nieuwegein.