Artikel Plaatsing
Image default
Onderwijs

Nadenken over je toekomstige baan

Als je jong bent, dan wordt de vraag “Wat wil jij later worden als je groot bent?” Al veelvuldig gesteld. Toen kon je misschien nog gemakkelijk antwoord geven en bijvoorbeeld zeggen dat je piloot of politieagente wilde worden, maar hoe ouder je wordt, hoe lastiger het antwoord vaak is. Er zijn uiteindelijk maar weinig mensen die hun hele leven hetzelfde antwoord kunnen geven. Zij hebben het geluk dat zij een doel voor ogen hebben waar zij naartoe kunnen werken, maar wanneer het nog niet zo duidelijk is, dan is het lastiger. Dan krijg je eerder te kampen met het onderwerp: “Ik vind geen enkele opleiding leuk.”  

Wat wil jij later worden? 

Voor sommige mensen blijft het antwoord op hun toekomst vraag altijd hetzelfde, voor anderen verandert dit antwoord door de jaren heen. Waar je eerder zei dat je honden wilde gaan trimmen, wilde je drie jaren later misschien wel banketbakker worden en weer drie jaar later zei je dat je toch liever bij de bank wilde werken. Bij veel jongeren schommelt het plaatje nogal, maar is er wel een richting waarvan zij weten dat hun interesse daar ligt. Dat bepaalt vaak al snel een richting, terwijl anderen nog helemaal geen idee hebben en de gedachten nog alle kanten op schommelen. Dit kan veel zorgen en stress veroorzaken bij de jongeren.  

Uitstel van de keuze 

Op de middelbare school komt het onderwerp al vaker voorbij wat jij in de toekomst graag zou willen doen, maar veel jongeren stellen het echte definitieve antwoord toch liever uit tot het laatste moment. Zij hebben vaak helemaal geen idee en zullen een opleiding kiezen die hun wel oke lijkt. Anderen zijn bang om voor een studie te kiezen waar zij niet meteen gelukkig van lijken te worden en hebben vooraf al geen motivatie om aan de studie te beginnen. Dan wordt de keuze vaak uitgesteld door een studiejaar te nemen in de hoop dat het antwoord dan vanzelf omhoog komt. 

De keuze niet opgeven 

In veel gevallen blijft het definitieve antwoord voor de perfecte studie nog even uit en zie je na een tijdje door de bomen het bos niet meer. Sommige jongeren weten het dan nog steeds niet en besluiten te gaan werken, in veel gevallen is dit zonde. Je zou dan beter een studiekeuze adviesbureau in kunnen schakelen om samen op zoek te gaan naar die opleiding die je al die jaren nog niet hebt kunnen vinden. Je leert veel meer over de opleidingen en gaat ze misschien wel op een andere manier bekijken.  

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/