Artikel Plaatsing
Image default
Onderwijs

Stagebegeleiding: waar moet je rekening mee houden?

Stagiaires kunnen een waardevolle toevoeging zijn voor je bedrijf. Ze komen vaak met verrassende nieuwe inzichten, hebben up-to-date kennis vanuit de schoolbanken en met wat geluk kunnen ze ook een hoop werk verzetten. Daar staat echter wel tegenover dat ze goede begeleiding krijgen vanuit het bedrijf. Hoe verzorg je die begeleiding enwaar moet je allemaal rekening mee houden? Je leest het in dit blog. 

Voorbereiding 

 Zoals voor zoveel dingen is een goede voorbereiding het halve werk. Dat geldt voor het begeleiden vanstages niet anders. Ga dus van tevoren na wat je verwacht van de stagiair en bespreek dat ook tijdens de sollicitatie. Zo voorkom je onenigheid over de werkzaamheden en kan de stagiair ook goed bepalen of de taken ook daadwerkelijk aansluiten op het leerproces. Ook contractueel moet je een aantal zaken goed bespreken voor de start. Denk bijvoorbeeld aan een stagevergoeding, reiskostenvergoeding, vakantiedagen, duur van de stage en ga zo maar door. Vaak is een stagiair ook gebonden aan een stageopdracht. Probeer deze dan ook samen te formuleren, zodat jullie beiden weten waar jullie naartoe aan het werken zijn. Tot slot is het een aanrader om stagiairs in de buurt te werven. Veel reistijd kost namelijk veel energie. Bied je bijvoorbeeld een stage in Groningen aan, zet de vacature dan ook uit in die omgeving. 

 De eisen voor een begeleider 

 Het is lang niet altijd zo dat je als begeleider de hoogste opleiding moet hebben genoten voor je een stagiair onder je hoede kan nemen. Toch is het wel degelijk belangrijk dat je over een aantal competenties beschikt. Het begeleiden van een jong persoon in een belangrijke fase van de studieloopbaan is namelijk niet niks. Zo is het belangrijk dat je comfortabel bent met een coachende rol. Feedback geven is iets wat je veelvuldig moet doen en de stagiair heeft er meer aan als je af en toe ook een kritische noot kan plaatsen. Er zijn weinig mensen die veel leren van enkel lofzang. Daarnaast is het wel belangrijk dat je een compliment kan geven wanneer de stagiair dat verdient. Zorg dus voor een fijne balans en wees subtiel in je feedback. Een stagiair is vaak nieuw in het vakgebied, dus niet alles zal in één keer goed gaan. Zorg ook dat je goed luistert naar de stagiair en dat je zelf ook open staat voor zijn of haar inzichten. Ook als begeleider kan je wat leren van deze periode.  

 

Het eindresultaat 

 

Aan het eind van de stage volgt vaak een beoordeling. Deze beoordeling mag nooit uit de lucht komen vallen. Als je niet tevreden bent over de werkzaamheden of het proces van de stagiair moet je dat tussentijds laten weten, want dan kan hij of zij er nog aan werken. Enkel aan het eind, is het niet eerlijk. 

 

Stagebegeleiding is dus zeker iets waardevols en kan je bedrijf enorm helpen, maar zorg dus wel dat je goed voorbereid bent. Zo is de periode voor beide partijen erg fijn. 

 

 

https://www.integrand.nl/vacatures/stages