Artikel Plaatsing
Image default
Onderwijs

Wat je moet weten over de Franse taal

 

De Franse taal wordt over de hele wereld gesproken en wordt veel gebruikt in de zakenwereld. Het is een prachtige, dansende taal vol cultuur en historie. We vertellen je in dit artikel alles wat je moet weten over het Frans. 

 

Wereldwijd 

 

Naast Frankrijk wordt het Frans in veel meer landen gesproken. De taal kent grofweg meer dan 285 miljoen sprekers en wordt door 29 landen erkend als een officiële taal. Dat komt onder meer door vroegere kolonisatie van verschillende landen. Je hoort het Frans daarom terug over de hele wereld. Van Noord en Zuid-Amerika tot Afrika en Azië. 

 

Romaanse taal 

 

Het Frans is een Romaanse taal en daarmee stamt het af van het latijn. Voor zover bekend is, komt de eerste herkenbare Franse tekst uit de negenede eeuw. Het gaat hier om het Oudfrans, dat werd gesproken van de negende tot veertiende eeuw. De taal heeft zich door de eeuwen heen sterk ontwikkeld en wordt nu ook wel het Nieuwfrans genoemd. Het Oudfrans is, net als sommige sterk overeenkomende talen zoals het Waals en het Picardisch, rechtstreeks voortgekomen uit de languesd’oïl. 

 

Zakelijk 

 

Zakendoen in het Frans is een vak apart. Natuurlijk heb je in elk land te maken met andere culturen en gebruiken en heb je op zakelijk vlak net wat specifiekere kennis nodig dan de standaard taalbeheersing. Toch stellen Fransen het over het algemeen heel erg op prijs als je de moeite neemt om de zaken in het Frans af te handelen. De meeste Fransen zijn namelijk er trots op de taal en willen deze dan ook graag koesteren. Daarnaast is het goed om van tevoren bewust te zijn van de snelheid van zaken. In Nederland zijn we gewend om snel afspraken te maken en alles in een behoorlijk tempo te bespreken en regelen. In Frankrijk ligt dat net anders. Het is gebruikelijk om er wat langer over te doen. Mocht je helemaal goed voor de dag willen komen bij je Franse zakenpartners, dan is een het volgen van een cursus Fransofzakelijk Franszeker aan te raden. 

 

Accenten en dialecten 

 

Na een cursus is de kans vrij groot dat je de meeste Franssprekenden wel kan verstaan, maar sommige dialecten en accenten zijn lastiger te verstaan dan andere. Neem bijvoorbeeld het verschil tussen Canadees-Frans en het Frans dat in Midden-Frankrijk wordt gesproken. 

https://www.babel.nl/zakelijk-frans/