Artikel Plaatsing
Image default
Banen en opleidingen

Hoe schrijf je helder en zakelijk Nederlands?

Goed kunnen schrijven is een belangrijke vaardigheid in de zakenwereld. Wanneer je helder en correct formuleert, is de kans groter dat je serieus wordt genomen én je komt daarnaast professioneler over. Maar, wat zijn nou goede tips die je meteen toe kan passen op je zakelijke taalgebruik? We zetten er een aantal op een rijtje. 

 

Om eerst een bekende misvatting uit de lucht te halen; formeel betekent niet per sé dat je moeilijke woorden moet gebruiken en lange zinnen moet bouwen. In tegendeel zelfs. Maar, hoe moet het dan wel? 

 

Gebruik korte zinnen 

 

Korte zinnen lezen makkelijker dan lange zinnen. Veel mensen laten zich verleiden om zoveel mogelijk informatie in één zin te verwerken. Dit doet vaak af aan de leesbaarheid. Wanneer je duidelijke korte zinnen maakt, is de kans groter dat je doel bereikt wordt. Schroom dus niet om regelmatig een punt achter de zin te zetten. 

 

Actief schrijven 

 

Deze tip kan je meteen gemakkelijk toepassen. Actief schrijven doet ook veel goeds voor de leesbaarheid van je tekst. Dat heef niet te maken met fysieke actie tijdens het schrijven, maar juist met het onderwerp van de zin. Het onderwerp, ofwel de hoofdrol van de zin, moet iets ondernemen.  

 

Wel: 

 

Ik mail je vandaag nog met mijn beslissing. 

 

Niet: 

 

Je wordt vandaag teruggemaild met de beslissing. 

 

Een tip om je hier aan te houden is het vermijden van passieve werkwoorden als ‘zijn’, ‘hebben’ en ‘worden’. Deze zorgen ervoor dat je tekst passief wordt. 

 

Concreet 

 

In de zakelijke taal wordt het niet gewaardeerd als je om de zaken heen draait. Zorg dus dat je concreet bent. Bedenk van tevoren wat je wil bereiken en wees daar helder in. Vage begrippen als ‘straks’ of ‘eventueel’ maken je tekst minder concreet. 

 

Foutloos 

 

De een gaat het beter af dan de ander, maar het schrijven van een foutloze tekst is wel erg belangrijk voor een professionele indruk. Wanneer je hier moeite mee hebt, kan je er goed aan doen om het door iemand te laten controleren. Ook kan je gebruik maken van de voorleesfunctie van Word. Door naar je tekst te luisteren, ontdek je soms fouten waar je overheen hebt gelezen. 

 

Cursus 

 

Zakelijk schrijven is een vak apart. Veel mensen hebben dan ook baat bij een cursus zakelijk Nederlands. Hier krijg je vaak goede begeleiding en heb je ruimte om te oefenen met de vaardigheden die komen kijken bij het zakelijke taalgebruik. Doe je zaken over de grens? Dan kan een cursus zakelijk Engels ook uitstekend van pas komen. 

https://www.babel.nl/zakelijk-nederlands-anderstaligen/