Artikel Plaatsing
Image default
Banen en opleidingen

De beste tips om te leren zeilen

De beste tips om te leren zeilen

Zeilen: een sport die voor veel mensen véél te gevaarlijk, maar voor anderen dan weer heerlijk is. Leren zeilen is echter niet bepaald gemakkelijk, zeker als je beseft dat er heel wat risico’s aan verbonden zijn. Leren zeilen is dan ook een proces dat heel wat tijd en aandacht vereist.

Wil je graag leren zeilen, met of zonder begeleiding? Laat je dan inspireren en helpen door onderstaande tips om het goed te doen!

3 goede tips om te leren zeilen

1. Investeer in een zeilboot voor beginners

Ten eerste is het belangrijk dat je het juiste materiaal aankoopt als je begint met zeilen en natuurlijk vormt de zeilboot zelf daar het belangrijkste onderdeel van. Voor beginnende zeilers is het geen slecht idee om een zogenaamde kielboot aan te kopen, aangezien dit type iets gemakkelijker te besturen en te manoeuvreren is. Later kan je altijd upgraden naar een iets grotere boot!

2. Let altijd op de wind(richting)

Het spreekt voor zich dat de inrichting voor een groot stuk bepaalt hoe gemakkelijk of moeilijk het zeilen is. Zelfs ervaren zeilers vinden het een uitdaging om precies te weten hoe ze de windrichting- en intensiteit moeten inschatten, dus let daar als beginner zeker op.

In het begin zal het moeilijk en zelfs een beetje eng zijn om tegen een sterke wind in te zeilen of op een plotselinge verandering van windrichting in te spelen. Besef dat het een leerproces is en dat oefening kunst baart!

3. Volg professionele zeillessen

Vervolgens kan je altijd professionele zeillessen volgen als je het gevoel hebt dat dat nodig is. Een professionele begeleiding biedt natuurlijk als voordeel dat je de kneepjes van het vak leert en dat het risico op ongelukken of schade aan je zeilboot een heel stuk kleiner is.

Professionele zeillessen zullen je niet enkel helpen om sneller het zeilen onder de knie te krijgen. Je beschikt daarbij over de mogelijkheid om je optimaal voor te bereiden voor het halen van je vaarbrevet. Elke beginnende zeilfanaat doet er dus goed aan om op de kennis en vaardigheden van een zeilleerkracht te vertrouwen!