Artikel Plaatsing
Image default
Banen en opleidingen

Meer weten over ontslag op staande voet

Het is belangrijk om te weten hoe ontslag op staande voet precies in elkaar steekt. Dit mag namelijk alleen maar door een werkgever gedaan worden wanneer daar een geldige reden voor is. Het is daarbij ook nog eens zo dat de reden direct kenbaar gemaakt moet worden. Wanneer dit gebeurt, dan is de overeenkomst die je hebt direct te beëindigen. Al is het natuurlijk niet zo dat de werkgever alleen bepaald of een reden geldig is of niet. Je hebt dus wel ook mogelijkheden om hiertegen in het verweer te gaan.

Wat zijn geldige redenen?

Het is belangrijk om te weten wat geldige redenen voor ontslag op staande voet zijn. In de eerste plaats moet je dan denken aan criminele handelingen en ernstige misdragingen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om stelen of frauderen. Het werk weigeren zonder daar een goede reden voor te hebben is ook een goed voorbeeld van een geldige reden. Daarnaast kan sterke onbekwaamheid voor het werk een reden zijn om op staande voet de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Het is dus belangrijk om dit wel te beseffen wanneer je in deze situaties komt. Mocht de werkgever dit kunnen aantonen, dan is dat een goede reden.

Gevolgen van het ontslag

Het is ook goed om naar de gevolgen van het ontslag op staande voet te kijken. Zo geeft dit de werkgever bijvoorbeeld de mogelijk om direct te stoppen met het uitbetalen van loon. Je hebt dan dus geen inkomen meer. Daar komt ook bij dat je minder rechten hebt. Zo kan je bijvoorbeeld geen WW-uitkering krijgen wanneer je op deze manier je baan verliest. Je bent aangewezen op een bijstandsuitkering. Ook zijn er geen mogelijkheden om een transitievergoeding te krijgen. Het is wel heel belangrijk om dit te weten, want dit is wel iets wat je kunt aanvechten.

Het aanvechten van ontslag

Het kan best zijn dat het ontslag op staande voet niet terecht is. In dat geval zijn er altijd mogelijkheden om dit aan te vechten. Doe dat dan wel samen met een specialist. Dit kan bijvoorbeeld een arbeidsrecht advocaat zijn. Die weet precies hoe de wetgeving in elkaar steekt. Met als voordeel dat je dus ook kunt aantonen wat er wel of niet klopt aan de situatie. Daarmee kan je het voor jezelf ook gemakkelijker maken om een volgende stap te zetten. Je moet immers zelf ook verder met het leven.

Vergoeding van de werkgever

Het is ook zo dat bij een ontslag op staande voet een vergoeding van de werkgever geboden moet worden. Op die manier kan je dus wel je contract of overeenkomst kwijtraken, maar ben je niet direct ook helemaal zonder inkomsten. Dit is gelijk aan het loon binnen de geldende opzegtermijn. Het is belangrijk om te bekijken hoe dit precies in elkaar steekt. Ook daarvoor is dus de arbeidsrechtadvocaat een belangrijke hulp. Die weet wat wel en niet kan en hoe je hiermee aan de slag moet gaan. Zo kan je zorgen dat alles naar behoren verloopt wanneer je ontslag krijgt.

 

Lees op Omnius.nl meer over verschillende vormen van ontslag.