Artikel Plaatsing
Image default
Gezondheid

Wat is een melasma? | Soorten melasma en behandelingen

 

Wat is een melasma?

Melasma is een pigmentstoornis dat ook wel zwangerschapsmasker wordt genoemd. Bij deze aandoening ontstaan er donkere pigmentvlekken. Deze vlekken ontstaan vaak in het gezicht. Met name op de wangen, het voorhoofd en rondom de ogen. Sommige krijgen ze ook op hun armen en hals. De pigmentvlekken zijn in de meeste gevallen niet kwaadaardig maar je kunt de pigmentvlekken storend vinden. Net als bij moedervlekken en andere pigmentvlekken ontstaat melasma door blootstelling aan zonlicht en UV-straling. Een zwangerschapsmasker komt alleen voor bij vrouwen in hun vruchtbare leeftijd.

Zwangerschapsmasker behandelen

Soorten melasma

Er zijn twee soorten melasma. Bij de ene variant bestaat er een pigment kleur aan de oppervlakte van de huid. Bij de andere variant zit het pigment dieper in de huid en aan het oppervlak. In beide gevallen is er een donkere pigmentvlek op de huid te zien.

De behandeling van melasma

Door zwangerschapsmasker te laten behandelen, worden de symptomen van je pigmentvlekken aangepakt. De focus wordt gelegd op het verminderen van de pigmentvlekjes en/of het lichter maken van de pigmentvlekken. Je kan dit doen door bijvoorbeeld een huidblekende crème te gebruiken. Hierin zitten bestanddelen die de aanmaak van het pigment remmen. Hierdoor worden de pigmentvlekken lichter van kleur. Tip: wanneer je voor deze optie gaat dan is het natuurlijke product, Skinlight crème, aan te raden. Verder kun je laserbehandelingen laten toepassen. Hierbij wordt het stuk huid afgesneden. Ook heb je een keuze om gebruik te maken van fruitzuren op de huid. Door deze manier van behandeling worden nieuwe cellen aangemaakt waardoor de pigmentcellen verschilferen en dus loslaten van de huid. Hierdoor wordt de huid bleker en verdwijnt het pigment.