Artikel Plaatsing
Image default
Zakelijke dienstverlening

Presenteren, hoe ga je om met onverwachtse momenten?

Iedereen moet vroeg of laat in zijn leven wel een keer een presentatie of speech geven. Misschien is het een presentatie voor een klant of collega, een college dat je geeft of een speech op een bruiloft. De kans is groot dat je het spannend vindt om te presenteren, net zoals een groot deel van Nederland. Veel mensen hebben podiumangst en voor deze doelgroep is het enorm fijn dat er presentatietrainingen zijn. Een van deze trainingen is de PowerPoint Karaoke training waarbij de focus ligt op improvisatie en het leren omgaan met ongemak op het podium.

Bedrijfspresentatie

PowerPoint Karaoke

De PowerPoint karaoke trainingen worden veel gegeven in het bedrijfsleven. Er zijn ook losse trainingsdagen voor particulieren waarbij je een ingekorte versie van de cursus krijgt. Het doel van de presentatie, zoals eerder gezegd, is om meer op je gemak te raken met op het podium staan. De gedachtegang is ‘gekker dan dit kan het niet worden, dus als je dit overleeft dan lukt ‘normaal’ presenteren ook!’.

Tijdens de workshop krijg je verschillende improvisatieopdrachten om je creativiteit op gang te brengen. Een van de oefeningen die je kan krijgen is dat je on spot een Tell Sell verkoper bent en een verzonnen product uit het publiek moet verkopen aan de zogenaamde kijkers thuis. Dit zorgt ervoor dat je voor een onverwachte situatie komt te staan, want je moet on spot gaan presenteren, wat ervoor zorgt dat je flexibeler op het podium wordt. Hiervoor wordt wel aan je gevraagd om je schaamte en gedachtes dat het ‘goed’ moet zijn los te laten.

De meeste complexe oefening is dat je voor de groep moet gaan staan en een onderwerp toegewezen krijgt vanuit het publiek, bijvoorbeeld ‘trefbal’, waarover je moet gaan presenteren. Maar, het is niet zomaar presenteren. Je krijgt namelijk een willekeurige PowerPoint presentatie voor je dat over elk mogelijk onderwerp kan gaan, bijvoorbeeld de Brexit. Het is vervolgens aan jou om deze twee verhalen aan elkaar te koppelen middels je improvisatie skills. Elke PowerPoint bedrijfspresentatie heeft 8 slides waarvan je de inhoud niet weet. Dit zorgt ervoor dat je je verhaal eigenlijk elke slide weer moet bijsturen. Al bij al een groot avontuur.