Artikel Plaatsing
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe klinkers gemaakt worden

Klinkers zijn onmisbaar in het Nederlandse straatbeeld. Je ziet ze overal, ze worden gemaakt in verschillende vormen en maten en ze worden in allerlei patronen gelegd. Wij Nederlanders zijn er echt fan van. Gebakken klinkers worden dan ook al eeuwenlang gelegd en gebakken in Nederland. Het basis bestandsdeel van gebakken klinkers is klei, iets waar wij er in ons land genoeg van hebben. In dit artikel vertel ik je meer over hoe gebakken klinkers gemaakt worden.

Allereerst moet de klei, het hoofdbestandsdeel, gewonnen worden. Normaliter haalt met klei uit klei- en leemgronden in de omgeving van rivieren. Als het klei eenmaal gewonnen is, dan worden er een aantal dingen aan toe gevoegd. Bijvoorbeeld kalk, ijzeroxide en mangaan. Met behulp van deze stoffen wordt de gewenste kleur gecreëerd. Er wordt ook gemalen lava gruis aan het mengsel toegevoegd, hierdoor is de klinker in de juiste vorm te krijgen. Vervolgens wordt dit mengsel goed door elkaar geroerd en dan gaat het een paar maanden rijpen.

Dan is het klei mengsel klaar om gevormd te worden tot klinkers. Dit kan op drie manieren: met de hand, in een mal of met een strengpers. Van oudsher werden klinkers gemaakt met de hand, nu is dit ongebruikelijker. Handvormstenen hebben een onregelmatig oppervlakte en zien er daardoor authentiek uit. Vormbakstenen zijn klinkers die volledig met de machine gemaakt zijn. Hierdoor is elke klinker vlak en hebben ze allemaal het zelfde formaat. Tegenwoordig kan je ook gebakken klinkers kopen die met de strengpers zijn gemaakt.

Als de klinkers gevormd zijn, moeten ze nog wat vocht verliezen in droogkamers en dan mogen ze de oven in. Iedere soort klei heeft zijn eigen ideale baktemperatuur, deze varieert tussen de 1000 en 1200 graden.

Klinkers zijn al eeuwenoud en hebben ook nog een hele toekomst voor de boeg. Wil jij klinkers kopen? Bekijk dan het assortiment van Bricks and Stones.

https://www.bricksandstones.nl/