Artikel Plaatsing
Image default
Vervoer en transport

De verschillende soorten buitenboordmotoren

Ben je op zoek naar een nieuwe buitenboordmotor voor jouw boot? En weet je niet zo goed welke motor goed is en past bij jouw boot? Dan willen we je graag helpen bij het maken van een keuze. In dit artikel beschrijven we de verschillende soorten buitenboordmotoren en geven we tips welke motor goed past bij welke soort boot. Benieuwd naar het antwoord? Lees maar snel verder. 

Verschillende type motoren

Er zijn twee verschillende soorten buitenboordmotoren die je voor jouw boot kan aanschaffen namelijk de verbrandingsmotor en een elektrische motor. We leggen hieronder de verschillen per motor uit. 

 

Verbrandingsmotor

Een verbrandingsmotor komt het vaakste voor. Deze motoren draaien op benzine, diesel of gas. Net zoals bij auto’s zijn deze motoren niet heel zuinig en goed voor het milieu. De reden dat deze motoren nog wel veel worden gebruikt, komt door het aantal pk’s en het vermogen dat ze hebben. Zeker bij een grote boot of een jacht kom je niet als je boot niet beschikt over twee of meerdere verbrandingsmotoren.  Een Yahama buitenboordmotor is bijvoorbeeld een zeer goede en krachtige motor die erg lang mee gaat. Een verbrandingsmotor voor een boot is er in twee uitvoeringen namelijk de tweetaktmotor en de viertaktmotor. 

 

Tweetaktmotor

Een tweetaktmotor komt aan de naam omdat de motor twee slagen nodig heeft voor een volledige cyclus. Hierdoor hebben deze motoren hetzelfde vermogen als een viertaktmotor, maar verbruiken ze wel veel meer brandstof. Hierdoor is de uitlaat van een tweetaktmotor ook minder goed voor het milieu. Om deze reden zie je deze motoren steeds minder vaak terug.

 

Viertaktmotor

Een viertaktmotor werkt net even wat anders dan een tweetaktmotor en wordt steeds vaker gebruikt. Dit komt omdat deze motor een stuk beter is voor het milieu dan een tweetaktmotor. Daarnaast maakt de viertaktmotor ook een stuk minder lawaai. 

 

Elektrische motor

Tegenwoordig komt de elektrische motor steeds meer in opmars. Deze motoren zijn zeer milieuvriendelijk en ook stil. Wat ideaal is voor op een vissersboot. Verder is een elektrische motor ook erg duurzaam. Het enige nadeel van een elektromotor is dat ze op dit moment nog niet zoveel vermogen hebben als een verbrandingsmotor. In de loop van de jaren zal de motor steeds beter ontwikkeld worden. 

Welke buitenboordmotor past bij mijn boot? 

Nu je de verschillende soorten buitenboordmotoren weet, is het tijd om dieper in te gaan over de type buitenboordmotor. Het bekende merk Yahama heeft diverse motoren die geschikt zijn voor boten zoals de portable, mid range en high power. 

 

Een portable buitenboordmotor is ontzettend handig voor als je liever niet de buitenboordmotor aan je boot laat zitten. Deze afneembare motor is makkelijk in de omgang en kan je zonder moeite op en af de boot halen. Daarnaast heeft deze motor hetzelfde krachtige vermogen als een andere buitenboordmotor. 

 

Een mid range motor van Yahama is geschikt voor allerlei soorten boten. Of je nou op zoek bent naar the best of the best of een iets mindere maar alsnog kwalitatieve motor dan zijn de mid range prima. Voor elk budget is er een geschikte motor. 

 

Ten slotte heeft Yahama de high power klasse buitenboordmotoren. Deze motoren hebben ontzettend veel power en zijn daarom geschikt voor grote boten die gebruikt worden voor watersport. Of voor booteigenaren die graag een krachtige buitenboordmotor willen. 

 

En nu je hier toch bent. Kan je ook net zo goed op zoek gaan naar een boottrailer want het kan een keer voorkomen dat je jouw boot moet vervoeren. Klik op de link en laat je vandaag nog informeren. 

https://witsenmarine.nl/motoren/yamaha-buitenboordmotor/