Nederland kan niet zonder goede infratechniek. We zijn namelijk afhankelijk van gas, water, warmte en elektra. Niet alleen in ons eigen huis, maar ook in kantoorgebouwen, winkelcentrums en andere openbare gelegenheden. Het is dus niet zo gek dat in de infratechniek altijd wel nieuwe banen beschikbaar zijn. Ben jij een technisch onderlegd persoon en wil je aan de slag binnen de infrastructuur van Nederland? Dan is het slim om te beginnen met het volgen van een infratechnische opleiding, hier leer je de kneepjes van het mooie vak. Let wel op, want iedere tak binnen de infrastructuur heeft zijn eigen opleiding. Om je een beetje op weg te helpen staan in dit artikel de verschillende soorten opleidingen op een rij.
Monteur gas, water en warmteWil jij graag aan het werk als monteur die leidingen kan aanleggen en repareren? Dan kies je voor de handige opleiding monteur gas, water en warmte. Deze opleiding is zeer veelzijdig, je leert niet alleen alles over waterleidingen, maar ook over gas- en warmteleidingen. Jij kunt niet alleen gas- water en warmteleidingen aanleggen, maar je kunt ze ook onderhouden en waar nodig repareren. Heb je de opleiding afgerond? Dan ben je gespecialiseerd in alle soorten leidingen die door onze huizen en openbare gebouwen lopen. Dit betekent dat je op veel verschillende plekken zou kunnen gaan werken, bijvoorbeeld binnen een aannemersbedrijf, bouwbedrijf of waterbedrijf.
Monteur elektrotechniekJe kunt natuurlijk ook kiezen voor een opleiding die zich specifiek richt op de elektrotechniek. Tijdens deze opleiding leer je onder andere het monteren van kabels voor de verspreiding van elektriciteit. Dit betekent dat je bezig gaat met het onderhouden en verbinden van elektriciteitsnetwerken. Dit kan natuurlijk in woonhuizen, maar is ook noodzakelijk bij vrijwel alle openbare gebouwen in Nederland. Daarnaast weet jij precies hoe je elektronische storingen kunt voorkomen en kunt oplossen. Ben je eenmaal afgestudeerd? Dan kun je aan de slag als elektricien bij elektra- of bouwbedrijven, maar je kunt ook kiezen voor een baan als interne elektricien bij een groot bedrijf.
Monteur spanningsdistributie Tijdens de opleiding spanningsdistributie wordt niet gekeken naar de elektriciteit in huizen, maar juist naar de volledige distributienetwerken. Dit betekent dat jij vooral te vinden zal zijn in bijvoorbeeld energiecentrales. Hier kun jij de elektriciteit controleren, onderhouden en eventueel testen. Je verhelpt storingen en zorgt ervoor dat de elektriciteit kan worden gebruikt door bijvoorbeeld lantaarnpalen. Let op, want je kunt kiezen voor een laagspannings- en een middenspanningsdistrubutie opleiding. Het verschil tussen deze twee opleidingen zit hem voornamelijk in het niveau van de opleiding. Kies je voor middenspanningsdistributie, dan zal je eerder een leidinggevende positie op je nemen. Je merkt het al: de keuze voor infra opleidingen is reuze. Schroom vooral niet om meer informatie te vragen bij de opleidingen, zodat je weet wat je te wachten staat. Eén ding is zeker: we kunnen niet zonder goede monteurs! Met een opleiding in de infrastructuur ben je dus vrijwel verzekerd van een goede baan. |