Artikel Plaatsing
Image default
Bedrijven

Soorten dakbedekking

Dakbedekking is iets dat de meeste mensen niet voor het kiezen hebben. Door de aannemer wordt bepaald welke soort dakbedekking er op het dak komt. De aannemer kiest meestal voor het meest duurzame en goedkope materiaal en dan kan je vrijwel altijd uit op Bitumen. Wat dat precies is lees je hieronder in het artikel. Daarnaast lees je ook nog andere alternatieven voor deze vorm van dakbedekking. Naast de hieronder staande soorten dakbedekking bestaan er ook ouderwetse vormen zoals rietendak. Omdat rietdekkers steeds schaarser worden in Nederland komt deze vorm van dakbedekking niet zo veel meer voor.

Bitumen is zoals gezegd de meest voorkomende vorm van dakbedekking. In de volksmond wordt het ook wel dakleer genoemd. Bitumen wordt voornamelijk gebruikt voor platte daken en het ontstaat tijdens de productie van ruwe aardolie. De reden waarom bitumen veelal wordt gebruikt in Nederland is omdat dit materiaal bestendig is tegen het Nederlandse weer. Het kan tegen warmte van de zon tot op zekere hoogte, maar ook tegen neerslag zoals regen, hagel en sneeuw. De gemiddelde tijd dat bitumen blijft zitten is minimaal 25 jaar.

Een alternatief op bitumen is PVC. Dit materiaal is net zoals bitumen bestendig tegen de Nederlandse weersomstandigheden. Hetgeen waar pvc in verschilt is het feit dat dit ook in wit ‘verkrijgbaar’ is. Hierdoor is het nog beter bestendig tegen hoge temperaturen. Daarbij is het ook zo dat wit warmte afkaatst waardoor het dus minder warmte opslaat. Hierdoor zal het huis dus minder warm worden tijdens de zomermaanden.

Een andere variant op bitumen is EPDM. Het lijkt qua uiterlijk erg op bitumen maar is een stuk elastischer. Dit maakt het beter voor wisselingen in temperatuur en voor niet platte daken. Sommige daken hebben een bolling in de gevel waardoor EPDM hiervoor beter bestemd is. Hierdoor gaat EPDM ook langer mee, tot zo’n 40 jaar na plaatsing.

https://www.rietwerk.nl/